>

Sunday, 28 August 2011

Cermin Mata atau Contact Lens. Mana Pilihan Anda?

Assalamualaikum...

Sebenarnya, mata aku takde lah rabun sampai nak pakai cermin mata. Cuma, masa zaman scooter dulu², aku ade lah pakai cermin mata bingkai hitam. Disebabkan bila naik scooter, aku pakai helmet baseball, kenalah aku pakai cermin mata bingkai hitam. So, dengan ade nye cermin mata bingkat hitam tu, dapat lah elakkan mata aku dari sebarang habuk atau batu. Konon² nak style lah bila naik scooter. Ceit! ƗƗaƗƗaƗƗa "̮

[pwe=
Sekarang, zaman dah berubah. Masa awal² kerja, selagi boleh bila ade kawan suggest pakai contact lens, aku dengan megahnya boleh cakap macam ni "Taknak lah pakai contact lens. Nanti mata rosak. Sayang dekat mata sebab nak pakai lama. ƗƗeƗƗeƗƗe." Tapi... Bila housemates aku dah start pakai contact lens, mulalah aku tanye pendapat dekat die itu ini Tengok tu, dah memberi petanda aku yang aku pun nak try pakai jugak. Kan dah daulah! Padan muke aku. Kalau tak silap aku, 1st time aku pakai contact lens masa Hari Raya tahun 2010. Punye lah susah nak masuk kan contact lens dekat tengah² mata. Siap tengok youtube macam mane nak pakai contact lens. Takut silap pakai pulak. ƗƗuƗƗuƗƗu "̮ Pheeewww, berjaya jugak akhirnya sampai merah² mata aku. Start dari situ, aku suka sangat pakai contact lense. Tambahan pulak macam² colour dan bentuk pun ade. Tapi... Aku pakai bukan selalu. Bila aku rasa nak je, aku pakai. Lagipun contact lense tak boleh pakai lama². Lebih kurang 8 jam. Lepas tu kena remove. Kalau tak, confirm mata mesti rase pedih. Kan? Kan?

Hari Raya tahun ni, aku tak pasti nak pakai cermin mata bingkai hitam ataupun contact lens. Mana korang rase sesuai dengan bentuk muka aku? Bagi pendapat eh... Siapa bagi pendapat, aku sayang korang lebih. 

Dekat bawah ni ade dua buah video untuk tatapan sesiapa yang baru nak berjinak² pakai contact lens. Yang penting, everytime pakai mesti pastikan tangan kena dicuci sebersih²nya sebelum guna contact lens. Nanti, dah faham bila tengok video ni, boleh lah pakai contact lens di pagi Hari Raya kan? 



Esok nak borong contact lens bebanyak. Yeayyy!

2 comments:

fathiahRAIHANA said...

cermin mata la akak ^^
contact lens cam bahaya ckit .
mcm2 leh jadi luar jgkaan kita .
alaaa akak pkai dua2 pom comel aje ^^

AdaNaz87 said...

akak pun de terfikir yang contact lens cam bahaya. tapi sekali-sekala tak salah kan? cermin mata pun akak suka jugak. nampak style sikit. hi². ;p okey, dik. terima kasih. ((;