Friday, 23 September 2011

Hargailah Isteri² Wahai Suami² Sekalian.

Assalamualaikum...

Cerita yang menarik. Copy dari Nurul Huda. Baca sehingga habis.

Bila SUAMI balik rumah, dia jadi hairan sangat bila halaman umah berselerak, surat dekat peti pos tak berambil, anak
² tengah main korek² tanah kotor, baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran, rambut tak bersikat, tak bermandi. Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut.

Uuuwwwaaa... Mana isteri ku...

Ruang tamu lagi teruk berselerak. Lelaki tu melaung nama isterinya. Sepi tiada jawapan. Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan-mangkuk tak berbasuh, periuk tak bercuci, mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak. Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam. Lelaki itu cemas mencari isterinya. Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.

Fffuuuhhh... Lega...

“Awak sakit ke?” tanya lelaki itu. “Tak lah.”, jawab isterinya ringkas. “Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni?” Tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot
² isterinya demam. “Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah, duduk di rumah tak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang²..."

Lelaki tu pun berfikir...

Kalau madam takde kat umah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat ape yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizkal. Pendek kata, FreeDoMmmmmlah!! Tapi hairan bin ajaib, bila dia betul
² pergi meaning “She’s Gone”’ aku plak trasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiokkk, no one shouting from the kitchen for help, no one to comment this and that, no one to criticize. Everything will be smooth…ƗƗɑƗƗɑƗƗɑ "̮ Takde yang nak marah aku...

Tapi masuk hari ketiga, I felt something missing. Lebih
² lagi bila tuala mandi dah berbau ‘asshemmmm’, tak tahu la mana nak cari yang baru. Colgate pun dah nak abis, tak tahu kat mana dia stock up. Air suam dah habis, malas nak boil. Masuk hari keempat, rindu mula terasa...

Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV cerita best pun jadi tak best. Nasik bungkus favourite jadik tak favourite. Makan kat 5 star hotel jadi rasa macam makan dekat kedai AA. Lebih
² lagi bila laundry basket dah makin bertimbun dengan baju kotor. Toilet dah mula licin berdaki.. Lantai dah berbelak, tak dimop. Every nite, very the lonely. Baring atas katil nengok ceiling blindly. Bila lonely gini, baru lah rasa benar² kesepian.


Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri takde kat umah, aku dah rasa separuh pengsan. Masa ni barulah sedar betapa pentingnya seorang wanita bernama isteri. So, guys out there... Jangan buli isteri kite. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan duduk depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dia tu kuli ker?! Maid ker?!! Kan dia tu isteri kita, best friend kita, sweetheart kita.. Ingat duit hantaran yang kita kasi dia masa nikah dulu cukupker nak bayar gaji dia ..................................................................seumur hidup?

Ingat balik...

And furthermore, kan sama
² kerja cari rezeki, sama² jugak lah buat kerja rumah. Kadang² bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling dekat dengan kita. Kita pulak nak kenyeng² duit. Tak kesian ke tengok isteri kita? Dah lah satu hari kerja dekat office, balik pulak kena buat kerja rumah lagi. Penat tau! Kalaulah aku diberi peluang jadi seorang wanita... TAK RELA!!! So, to all mums and wives out there, live will be meaningless without you mothers. Uuuwwwaaa!!

SAYANGILAH KAUM PEREMPUAN KERANA TANPA MEREKA 
ANDA KEHILANGAN SESUATU! HARGAILAH MEREKA!!!

Dari ilham seorang lelaki...
 “Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau mengilai seperti pontianak. Seburuk² perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan.”

4 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

di ciptakan kita saling lengkap melengkapi.. andai takde salah satu daripadanya.. macam tak sempurna

AdaNaz87 said...

THE LEKAT LEKIT STORY, sangat SETUJU! masing-masing kena saling faham-memahami. ((;

pinky_liscious said...

amboi...kite pn da ley hupdate..hehe..folow dia...

AdaNaz87 said...

pinky_liscious, kite pun baru nak start berbelog balik. t kite follow awak pulak. ((;