Sunday, 2 January 2011

10 Wasiat Imam Hassan Al-Banna.

Assalamualaikum...
sumber : www.google.com
  • Wahai kawanku, segeralah tunaikan solat di awal waktu. Di kala mendengar azan, usahakanlah semampu terdaya. Ini membuktikan kesungguhan anda. Di situ ada sumber kejayaan. Di situ ada sumber pertolongan. Di situ ada sumber taufiq. Perhatikanlah banyak perintah ayat Al-Quran. Dimulakan dengan menyebut solat di awalnya. Perhatikanlah Tuhan mensyariatkan solat. Juga di medan perang. Walaupun di saat genting dan cemas. 
  • Wahai kawanku, bacalah al-Quran dan cuba memerhati mesejnya. Selalulah berzikir dan cari ilmu walaupun sedikit. Kurangilah dengan masa yang tidak bertujuan. Sesungguhnya al-Quran adalah sumber asli lautan ilmu. Sumber hidayah kepada anda dan saya. Bacalah Al-Quran, kelak ia memberi syafaat. Sentiasalah membaca, menghafal dan cuba hayati mesej arahannya. Selalu lah berzikir, berzikir dan terus berzikir! Di sini ada ketenteraman. Di sini ada kedamaian. Di sini ada kesalaman. Jadilah hamba yang sejahtera. 
  • Wahai kawanku, dorongkanlah diri untuk menguasai bahasa Al-Quran. Mulakan dulu walaupun sepatah perkataan Sebenarnya anda telah lama bermula iaitu sejak anda solat setiap hari. Sebut dahulu walaupun tidak faham. Antara mala petaka pertama menimpa umat kita ialah kecuaian menguasai bahasa agamanya. Juga mengutamakan bahasa pasar. Ayuh! Apa tunggu lagi. Bukalah ruang walaupun seminit!
  • Wahai kawanku, usahlah bertarung idea tanpa adabnya! Berdebatlah jika kiranya berbuahkan kebaikan. Awasilah pertengkaran kerana di sana ada unsur lain yang membisikkan? Syaitan namanya. 
  • Wahai kawanku, senyumlah selalu tapi bersederhanalah dalam ketawa! Rasulullah SAW adalah yang paling banyak senyum. Beliau ketawa kena pada tempatnya. Tetapi berpada-pada sahaja, wahai kawan. Plato juga berharap agar pementasan hiburan. Yang tidak bermutu terlalu banyak ketawa bodoh. Hanyalah disaksikan oleh golongan abdi. Dan orang upahan asing. Begitu juga Aristotle berpendapat, supaya golongan belia ditegah daripada menyaksikan hiburan-hiburan yang membolehkan perbuatan ketawa berlebih-lebihan. Supaya tidak menular. Keburukan dalam diri.
  • Wahai kawanku, seriuslah selalu dan berguraulah berpatutan. Tanpa serius, hilanglah kesungguhan. Tanpa bergurau, tawarlah kehidupan. Kata seorang penyair : Berikan kerehatan pada jiwamu yang sibuk dengan berfikir. Ubati dengan bergurau. Tetapi, kalau mengubatinya dengan bergurau, mestilah dalam batas. Seperti kau masukkan garam ke dalam gulai.
  • Wahai kawanku, kawallah nada suaramu. Setakat yang diperlukan oleh pendengar di depanmu Janganlah jadi seperti orang bodoh. Bahkan menyakit hati orang lain pula. Luqman El-Hakim juga mencela orang yang tidak pandai menjaga nada suara pada tempatnya. Itulah katanya suara keldai! Surah al-Isra' memberi tips kepada kita, jangan keraskan suramu dalam solat. Tapi jangan pula merendahkannya. Carilah jalan tengah di antara keduanya.Wahai kawanku, usahlah umpat-mengumpat. Usahlah merendah-rendahkan pertubuhan lain. Bercakaplah jika ada unsur kebajikan. Ayuh, Hindarilah mengumpat! Tidak sekali-kali mencabuli jemaah-jemaah lain. Perkatakanlah kebaikan demi kebajikan bersama. Sukakah anda memakan daging pasti anda suka. Tetapi sukakah anda memakan daging kawan anda yang telah mati? Sekali-kali tidak! Begitulah dosa orang yang mengumpat. Bertaubatlah jika anda mengumpat. Tapi mesti minta ampun terhadap orang umpatanmu bersama. Boleh mengumpat, apabila ada tujuan syarie :
untuk menuntut keadilan apabila dizalimi
untuk menghapuskan kemungkaran
kerana memberi amaran kepada Muslim tentang kejahatan 
kerana mengisytiharkan kefasikan dan kejahatan. 
  • Wahai kawanku, luaskanlah interaksimu dengan umat manusia. Sekalipun mereka tidak diminta berbuat demikian. Salam kasih sayang adalah untuk semua. Salam kemesraan adalah untuk sejagat. Hulurkanlah, hulurkanlah salam perkenalan. Lihatlah pensyariatan ibadah haji. Pelbagai bangsa datang berkunjung. Pelbagai lapisan datang berkunjung. Pelbagai darjat datang berkunjung. Sama-sama menjunjung obor suci. Tidak mengenali tetapi tidak sepi. 
  • Wahai kawanku, maksimumkanlah faedah waktu anda dan tolonglah orang lain supaya manfaatkan masa. Hadkanlah masa penunaiannya. Biasakan hidup berjadual di hadapan. Bijaksanakanlah menggunakan waktu anda. Bersegeralah, kerana... Sabda Nabi SAW bermaksud : "Bertindak segeralah melakukan amal... " (Diulang 7 kali) Sayanglah masa saudaramu. Hormatilah waktu mereka. Usahlah berbicara meleret-leret. Tanpa haluan dan noktahnya. 
Wallahua'alam