>

Monday, 4 August 2008

Tutorial : Cara-Cara Buat Blog.

Actually, aku mula tahu tentang dunia blogger yang super duper exciting ni daripada senior IT yang berambut cacak ala² macam trojan. Masa subject Aplikasi Komputer, seorang senior IT ajar budak² junior termasuklah aku untuk sign up blog. Katanya, kita boleh jadikan blog sebagai salah satu platform untuk menceritakan kehidupan sehari² yang akan dan telak berlaku. Sesetengahnya, menganggap sebagai diari hidup. Yeke?

Di bawah ni, aku share dengan korang macam mana nak sign up blog :

1. Sign up account blogspot korang. Lebih baik gunakan account google sebab sebarang kemusykilan, notifications akan dihantar terus ke account gmail.


2. Pilih lah template yang kau orang idam-idamkan sama ada yang telah tersedia di blogspot atau boleh search di laman web.
3. Kalau kau orang nak letak link, photo, clock or lain-lain boleh click dekat layout dan add gadget. Dekat dalam tu ada macam-macam jenis gadget. Boleh arrange kan gadget ikut kreativiti masing-masing. Save apa yang kau orang dah buat supaya semuanya tak hilang.
4. Dah, save boleh view blog. Kalau kau orang tak puas hati, kau orang boleh tukar sampai kau orang puas hati. Tttaaarrraaa... Sudah siap jua akhirnya. Senangkan?

Senior tu tiba-tiba bersuara masa kita orang tengah khusyuk surfing internet. Senior tu bagi masa dekat junior selama 2 minggu untuk mensattlekan blog masing-masing. Hurm. Apelagi? Bila semua dah dapat online, masing-masing buat-buat sibuk. Mana taknya susah betul nak berinternet. Siap kena berebut tempat lagi. Biasalah zaman sekarang manalah budak-budak nak share. Walaupun ada istilah sharing is caring. Kalau boleh nak buat semuanya jadi harta milik sendiri. Haha. Senior tu budget junior khusyuk sattlekan kerja yang dia bagi padahal kita orang bukannya ambil port sangat. Kesian pulak aku nengokkan. Aku usha-usha ramai  kawan aku yang dok layan myspace,friendster, youtube. Ha! Itulah ragam budak-budak zaman IT. Betul tak kau orang pun macam ni jugak? Ala... Sengih-sengih tu ada maknanya lah tu kan? Hehe. Walauapapun terima kasih banyak-banyak, encik Senior di atas ilmu yg diberikan. Kalau tak ada beliau, memang takkan tahulah dunia blogger ni. Hehe.